Ahmed Cevad Paşa, II. Abdülhamid döneminde 1891-1895 yılları arasında sadrazamlık görevinde bulunmuş önemli bir devlet adamıdır.
Kabaağaçlızade ailesine mensup olup, Şakir Paşa’nın ağabeyi; Halikarnas Balıkçısı (Cevat Şakir Kabaağaçlı), Fahrelnissa Zeid ve Aliye Berger’in amcasıdır. Babası Miralay Mustafa Asım Bey’i ve annesini küçük yaşta kaybetmiş, daha sonra Şeyhülislam Atıfzade Hüsameddin Efendi tarafından yetiştirilmiştir.
Erkan-ı Harbiye’yi birincilikle bitirmiş, Osmanlı-Rus Savaşı’na katılmış, Girit’te asayişi sağlamış, Çetine’de sefirlik yapmış ve 1891’de Müşir unvanı ile sadrazamlığa atanmıştır.
Tarihçi kimliğiyle de tanınan Ahmed Cevad Paşa, Tarih-i Askeri-i Osmani adlı eseriyle Osmanlı askeri tarihine katkıda bulunmuştur.
Vefat ettiğinde, vasiyeti gereği Emir Buhari Dergâhı karşısında anne ve babasının mezarlarının bulunduğu yere defnedilmiştir.
Türbe Hakkında:
Yapım Yılı: 1900
Kim Yaptırdı: Nimet Hanım (Eşi)
Mimarı: Mimar Kemalettin Bey
Öne Çıkan Özellikleri:
Türbe, kare planlı, kesme taştan, Neo-Klasik üslupta inşa edilmiştir.
Üzeri kubbe ile örtülüdür; kubbe, duvar köşelerine yerleştirilen sekizgen sütunlar ve kemerler üzerine oturtulmuştur.
Giriş kısmı dikdörtgen planlıdır ve stalaktit başlıklı mermer sütunların taşıdığı bir eyvandan girilmektedir.
Girişte yer alan kitabelerden biri Hattat Hafız Mehmed Nuri Efendi tarafından yazılmıştır.
Mimar Kemalettin Bey’in imzasını taşıyan yapı, dönemin Batı etkili, ancak geleneksel çizgilerle harmanlanmış bir türbe anlayışını yansıtır.