Cemaleddin Uşşaki Türbesi

SESLİ ANLATIM:

TÜRBEDEKİ KİŞİ:

Cemaleddin Uşşaki

TÜRBE KONUMU:

Fatih, İstanbul

ÜNVANI:

Şeyh

DOĞUMU / ÖLÜMÜ:

Bilinmiyor – 1742

Kişi Hakkında:
  • Asıl adı Mehmed Cemaleddin, künyesi Ebu Nizameddin’dir. Edirne’de doğmuş ve Edirne’deki Uşşaki şeyhlerinden Mehmed Hamdi Efendi’ye intisap etmiştir. 
  • Ardından Halveti-Gülşeni şeyhi Hasan Sezai’ye bağlanarak onun ölümünden sonra Edirne’de irşad faaliyetinde bulunmuş, 1742 yılında manevi bir işaretle İstanbul’a gelerek Savaklar’daki zaviyenin başına geçmiştir.
  • Cemaleddin Efendi, Halvetiyye, Gülşeniyye, Sünbüliyye, Şabaniyye ve Nakşibendiyye kollarıyla da bağlantılı olup, bu tarikatları birleştiren bir isim olarak kabul edilmiştir. Uşşakıyye tarikatında esma-i seb‘aya eklediği beş isimle “on iki esma” sistemini oluşturmuş ve bu uygulamayı tüm Uşşakiler’e benimsetmiştir. Tarikatın İstanbul’daki ikinci kurucusu kabul edilir.
Türbe Hakkında:

Yapım Yılı: 18. yüzyıl (1742 sonrası)

Kim Yaptırdı: Müritleri veya halk

Mimarı: Bilinmiyor

Öne Çıkan Özellikleri:

  • Türbe, Eğrikapı Savaklar’daki Hırami Ahmed Paşa Camii yanında yer alan dergahın haziresindedir. Giriş kapısı üzerinde Osmanlıca bir kitabe ve bitişiğinde ziyaretçileri bilgilendiren mermer bir levha bulunmaktadır. 
  • İç mekânda yer alan sandukalar, şeyhin kendisine, oğlu Nizâmeddin Efendi’ye, torunu Mehmed Cemâlî’ye ve bazı aile fertlerine aittir. Büyük yeşil puşideli sandukalar, klasik tarikat üslubuna uygun olarak yeşil örtüler ve kavuklar ile süslenmiştir.
  • Kubbe altındaki büyük sanduka Şeyh Cemaleddin’e aittir. Diğer sandukalar ise silsilenin devamı olan oğulları ve torunlarına aittir. Türbe içi, mavi-beyaz çinilerle kaplı olup sade fakat etkileyici bir tasarıma sahiptir.
  • Yazmış olduğu şiirlerin divanı, Süleymaniye Kütüphanesi’nde kayıtlıdır ve 345 manzume, bir silsilename ve beş tarih beyti içerir.