Kılıç Ali Paşa Türbesi
Kılıç Ali Paşa
Doğumu/Ölümü: 1519 - 1587
Ünvanı: Kaptan-ı Derya
Hakkında: Eski adı Giovanni Dionigi Galeni olup İtalyan asıllıdır. Yeniyetmelik döneminde rivayete göre papaz olmak üzere Napoli’ye giderken Berberi korsanlarından Ali Ahmet Reis tarafından tutsak alınmış, uzun süre kadırgalarda forsalık yapmıştır. Daha sonra müslüman olarak Ali adını almıştır. Barbaros Hayrettin Paşa ve Turgut Reis’ten deniz savaşları konusunda bilgilenmiş bir süre Cezayir Beylerbeyi görevinde bulunmuştur. Avrupa devletlerinin Akdeniz’de Osmanlı egemenliğine son vermek için kurdukları Haçlı donanması Çeşme ve İnebahtı önlerinde Osmanlı donanmasını yakmışlardır. Osmanlı deniz filosunun komutanı Kılıç Ali Paşa idi. Bu savaşta Kılıç Ali Paşa birçok yabancı donanmaya ait gemileri batırmış ve kendi filosunu kurtarmıştır. Osmanlıların ünlü kaptanlarından Müezzinzade Ali Paşa başta olmak üzere Osmanlı donanması birçok ünlü kaptanını da bu savaşta yitirmişti. Kılıç Ali Paşa’nın İstanbul’a dönüşünde Sultan II. Selim (1566–1574) tarafından Kaptan-ı Deryalığa getirilmiş ve Uluç lakabını da Kılıç’a çevirmiştir. Bu yenilgiden sonra Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa ile birlikte Osmanlı donanmasını eskisinden daha güçlü bir şekilde kurmuş ve Osmanlı donanması yeniden Akdeniz’e hakim olmuştur. Kılıç Ali Paşa ölünceye kadar donanmanın başında kalmıştır.
Uluç Hasan Paşa
Doğumu/Ölümü: 1544 - 1591
Ünvanı: Kaptan-ı Derya
Hakkında: Uluç Hasan Paşa, 1544’te Venedik vatandaşı olarak Andrea Celeste adıyla doğdu, denizcilik hayatına Ragusa Cumhuriyeti gemilerinde başladı, 1563’te Turgut Reis’e esir düşerek Müslüman oldu ve Uluç Hasan adını aldı. Turgut Reis’in ölümünden sonra Uluç Ali Reis’in hizmetine girdi, 1577’de Selanik Sancakbeyi, ardından Cezayir Beylerbeyi oldu. Fas Sultanlığı’yla ilgili sert siyaset izlemiş, Fas Sultanı Abdülmelik’in dul eşi Zehra’yla evlenmiştir. 1582-1588 arasında Cezayir, Trablusgarp ve Tunus beylerbeyliklerinde görev yaptıktan sonra 1588’de kaptan-ı derya oldu. Bu görevdeyken 1588’den beri süren Trablusgarp isyanını bastırarak Yahyaoğlu Yahya’yı öldürdü. Venedik’e karşı ılımlı, İspanya’ya hasım ve İngiltere yanlısı bir siyaset yürüttü. 1591’de ani şekilde vefat ederek Kılıç Ali Paşa Türbesi’ne defnedildi.
Beyoğlu, İstanbul
Yapım Yılı: 1587
Kim Yaptırdı: Bilinmiyor
Mimarı: Mimar Sinan
Öne Çıkan Özellikleri:
- Kılıç Ali Paşa’nın türbesi Mimar Sinan’ın farklı bir mekân anlayışı içerisinde yapılmıştır.
- Kesme taştan sekizgen planlı türbenin üzeri iç içe çifte kubbe ile örtülmüştür.
- Türbe girişi derin bir niş içerisindedir.
- Türbenin içerisinde yer alan iki sütun ve girişteki masif duvarlar arasındaki kemerler kubbeyi desteklemektedir.
- Altlı üstlü iki sıra pencere ile aydınlatılan türbe bezeme yönünden çok zengin değildir. Yalnızca alt kat pencerelerinin alınlıklarında mavi zemin üzerine beyaz harflerle Ayet’el Kürsi frizi yazılmıştır. Kubbenin ortasındaki yazı madalyonu ve bunun çevresinde de mavi zemin üzerine beyaz renkte palmet ve Rumili bezemeler görülmektedir.
- Türbenin 1979 yılında yapılan onarımı sırasında bu kalem işleri yenilenmiştir.
- Türbe içerisinde Kılıç Ali Paşa ile Uluç Hasan Paşa’nın sandukaları bulunmaktadır.