Doğum tarihi bilinmemekle birlikte Bosna’nın Sokol köyündendir. Yavuz Sultan Selim döneminde saraya girmiş, Kanûnî Sultan Süleyman’ın berberbaşısı olmuştur.
Çaşnigîr (mutfak sorumlusu), küçük mîrahur (ahır sorumlusu), sonra sancak beyliği görevlerinde bulunmuştur. Şehzade Selim’in lalası (eğitimcisi) olmuş, Bayezid-Selim taht mücadelesinde Selim’i desteklemiştir.
II. Selim’in tahta çıkmasında etkili olmuş, ardından Halep, Şam, Van, Erzurum gibi önemli eyaletlerde beylerbeyi olmuştur.
Venedik’e savaş açılmasını desteklemiş, Kıbrıs seferinin serdarı olmuş, Lefkoşe ve Magosa’yı fethederek adanın Osmanlı’ya geçmesini sağlamıştır.
Gürcistan ve Şirvan üzerine yürümüş, Çıldır ve Koyungeçidi zaferlerini kazanmış, Tiflis ve Şirvan’ı fethetmiştir. Kars Kalesi’nin onarımını gerçekleştirmiştir.
Sokullu Mehmed Paşa’nın ölümünden sonra sadâret beklentisi artmış, kısa süre sadâret kaymakamlığı yapmıştır. Ancak Koca Sinan Paşa’nın baskısıyla veziriazam olamamış, 7 Ağustos 1580’de vefat etmiştir.
Osmanlı hanedanıyla evlilik yoluyla akraba olmuş, birçok şehirde (Erzurum, Şam, Konya, Tiflis, Kars, Mekke, Medine) cami, han, külliye ve vakıf eserleri bırakmıştır
Türbe Hakkında:
Yapım Yılı: 1580
Kim Yaptırdı: Lala Mustafa Paşa
Mimarı: Mimar Sinan
Öne Çıkan Özellikleri:
Açık türbe biçiminde, kare planlıdır.
Köşelerde baklava başlıklı, sivri kemerlerle birbirine bağlanmış dört sütun üzerine oturan bir kubbe ile örtülüdür.
Kubbenin çevresini Hattat Hamit Efendi’nin yazdığı bir ayet dolaşmaktadır.
Türbede Lala Mustafa Paşa’nın burma sarıklı, kitabeli mermer lahdi bulunmaktadır.
Türbe, Eyüp Sultan Camii avlusunun bostan iskelesine açılan kapısının sol tarafında yer almaktadır.