Fatih Sultan Mehmet’in denizcilerinden Şahsuvar Bey
Mimarı:
Bilinmiyor
- Yapımından sonraki değişiklikler
19. yüzyılda betonarme ve arabesk mimari üslupla yenilenmiş, ancak bu haliyle mimari orijinalite yitirilmiştir.
1930’lu yıllarda Harap halde bırakılmış ve kullanılmamıştır.
1954 yılına gelindiğinde ise yapı, halkın katkılarıyla yeniden ihya edilmiştir.
2003’te Neve Şalom Sinagogu’na yönelik terör saldırısında ufak çapta zarar görmüş ve ardından ufak müdahaleler yapılmıştır.
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2014 yılında kapsamlı bir restorasyon başlatılmış, minaresi kısmen sökülüp yeniden inşa edilmiş, çatısı değiştirilmiş, beton döşemeler yerine ahşap döşemeler eklenmiştir ve restorasyon 2016’da tamamlanmıştır.
- Öne çıkan özellikleri
Kubbesiz ve kiremit çatılı olan cami, mihrabı dışa çıkıntılı, duvarları kesme taş ve tuğladan örülmüştür. Yapının ahşap tavanı, alçı mihrabı, ahşap minberi ve kürsüsü, sade fakat tarihi detaylar sunmaktadır.
Giriş kapısının solunda, tuğladan yapılmış ve tek şerefeli bir minare bulunmaktadır. Minare köşeli kesme taş ve tuğla kaideye sahiptir.
2014’te başlatılan restorasyon kapsamında caminin çatısı yenilenmiş, ahşap döşemeler ve merdivenler eklenmiş, orijinal mimari unsurlarına sadık kalınmıştır.
Fatih Sultan Mehmet dönemine dayanan cami, Şahkulu Mahallesi’ndeki Neve Şalom Sinagogu ile aynı sokakta bulunarak farklı dinlerin ve kültürlerin yan yana yaşama kültürünü yansıtır.