Şeyh Mustafa Devati Türbesi
SESLİ ANLATIM:
TÜRBEDEKİ KİŞİ:
Şeyh Mustafa Devati
TÜRBE KONUMU:
Üsküdar, İstanbul
ÜNVANI:
Şeyh
DOĞUMU / ÖLÜMÜ:
17. yüzyıl - 1660
Kişi Hakkında:
- Mustafa Devati, divit imalatıyla uğraşan veya bu işi meslek edinen bir ailede yetiştiği için “Devati” veya “Divitçi” lakabıyla tanındı.
- Gençliğinde Üsküdar Hüdayi Asitanesi’nde Mukad Ahmed Efendi’ye intisap etti. Tarikatta hızlı ilerleyerek şeyhi tarafından irşad için Kastamonu’ya gönderildi.
- Seyrüsülûkünü tamamlayıp hilâfet aldıktan sonra ilme yönelerek bir âlimin yanında yedi yıl mülâzım oldu. 1651 yılında Molla Kestel Medresesi’nde müderrisliğe başladı.1652-1657 yıllarında Üsküdar’daki Vâlide Sultan Dârülhadisi’nde Vanî Ali Efendi’nin yerine müderrislik yaptı.
- 1657 yılında medrese hayatını bırakıp Üsküdar’da Arslan Ağazade Mustafa Bey tarafından yaptırılan camiyi (bugün Şeyh Camii veya kendi adıyla anılır) tekkeye dönüştürerek irşad faaliyetlerine başladı.
- Tekkede üç yıl irşadla uğraştı ve vefatında tekkesinin bahçesindeki türbesine defnedildi.
Türbe Hakkında:
Yapım Yılı: 1660
Kim Yaptırdı: Şeyh Mustafa Devati Müritleri
Mimarı: Bilinmiyor
Öne Çıkan Özellikleri:
- Türbe kapısının sağ tarafında 2 pencere üzerinde yer alan kitabeye göre Türbenin 1660 senesinde vefat eden Divitçi Şeyh Mustafa Devati için yapıldığı anlaşılmaktadır. Mustafa Efendinin oğlu Şair Şeyh Mehmet Talip Efendi tarafından yazıldığı tahmin edilmektedir.
- Sağ köşedeki pencere üzerinde 8, bunun solundaki pencere üzerinde 6 mısra manzume olarak kartuş içinde yazılmıştır. Her kartuş arasında iki mısra hak edilmiştir.
- Giriş kapısı üzerindeki kitabeye göre ise, harap olan türbe Hüseyin Haki Bey’in eşi Fatma Zehra Hanım tarafından tamir edilmiştir. Kitabe, 1896 tarihinde vefatından sonra konulmuştur.
- Türbe kapısının sol tarafındaki penceresi üzerinde ise 1897 de vefat edip türbeye gömülen Şeyh Hasib Efendi ve aynı yıl vefat ederek yanına defn olunan eşine ait kitabe yer almaktadır.
- Türbe konum olarak Şeyh Cami cümle kapısının önünde yer almaktadır.
- Ön cephedeki üç pencere dilimli kemerlidir. Ahşap geniş saçakla sonlanmaktadır.
- Türbenin içinde 8 ahşap sanduka bulunmaktadır. Altısının ismi bellidir. Üç sandukanın birleşik olarak yapılması bu kişilerin eşleri ile birlikte gömüldüklerini göstermektedir.İsimleri belli olanlar; Şeyh Mustafa Devati, oğlu Şeyh Mehmet Efendi, torunu Devatizade Şeyh Mustafa Efendi, Şeyh Hasib Efendi, eşi Necibe Hanım ve oğulları Şeyh Talib Efendi, Hüseyin Haki Bey’in eşi Fatma Zehra Hanım.