Seyyid Seyfi, Seyyid Nizamoğlu veya Şeyh Seyyid Seyfullah Kasım b. Şeyh Seyyid Nizameddin Efendi 16. yüzyılın ilk yarısında İstanbul’da doğmuş, Halvetiyye tarikatının Sinaniyye koluna mensup önemli bir mutasavvıftır.
Babası, Yavuz Sultan Selim devrinde Bağdat’tan İstanbul’a gelip Kasımpaşa ve Silivrikapı’da tekke kurmuş olan Şeyh Seyyid Nizâmeddin Ahmed Efendi’dir. Seyyid Seyfi ilk eğitimini babasından almış, ardından İbrâhim Ümmi Sinan’a intisap etmiş ve seyrüsülûkünü tamamladıktan sonra Silivrikapı’daki Emîrler Tekkesi’nde uzun yıllar irşad faaliyetinde bulunmuştur.
1601 yılında vefat ederek tekkesinin haziresine defnedilmiştir. Oğlu Cüneyd ve halifesi Hakîkîzâde Osman Efendi görevini devam ettirmiştir. Eserlerinde ilâhî aşk, Ehl-i Beyt sevgisi ve Ca‘ferîliğe bağlılık ön plandadır; Sünnî Osmanlı toplumu içinde Ca‘ferî görüşlerini açıkça savunmuş, vahdet-i vücûdu benimsemiş, Hurûfî etkiler taşımış ve dönemin sosyal bozukluklarını eleştirmiştir.
Türbe Hakkında:
Yapım Yılı: 17. yüzyıl
Kim Yaptırdı: Bilinmiyor
Mimarı: Bilinmiyor
Öne Çıkan Özellikleri:
Kabri, Silivrikapı’ya giden caddenin sağ tarafındaki sed üzerindedir. Kabrin üzeri açık olup, etrafı parmaklıkla çevrilidir