Prens Sabahattin Tomb
Prens Sabahattin
Doğumu/Ölümü: 1879 - 1948
Ünvanı: Sultanzade
Hakkında: Asıl adı Mehmet Sabahaddin’dir. Babası damad Mahmud Celaleddin Paşa, annesi II. Abdulhamid’in kız kardeşi Seniha Sultan’dır. Annesi nedeniyle ‘’Sultanzade’’, Batı’da ise ‘’Prens’’ olarak anılmıştır. Küçük yaşta iyi bir eğitim aldı. Ailesi üzerindeki siyasi baskı nedeniyle 1899’da Paris’e kaçtı. Jön Türkler hareketine katıldı ancak Ahmed Rıza ile görüş ayrılıkları yaşadı. 1902’de I. Jön Türk Kongresi’ni düzenledi ve başkan seçild. Teşebbüs-i Şahsi ve Adem-i Merkeziyet adında yeni bir siyasi grup kurdu. 1906’da Terraki Gazetesi’ni yayımlamaya başladı. Liberal ve adem-i merkeziyetçi fikirleri savundu II. Meşrutiyet sonrası İstanbul’a döndü ancak aktif siyasete girmedi. 1909’da İttihat ve Terraki’ye muhalefet etti, 31 Mart olayı nedeniyle hapsedildi sonra da serbest kaldı. 1913’te tekrar Paris’e ve 1919’da yeniden İstanbul’a döndü ancak 1924’te hanedan mensubu olarak sınır dışı edildi. Hayatının son yıllarını İsviçre’de yoksulluk içinde geçirip, 1948’de vefat etmiştir.
Mahmut Celalettin Paşa
Doğumu/Ölümü: 1853 - 1903
Ünvanı: Damat Gürcü Halil Rıfat Paşa oğludur. Sultan Abdülmecid’in kızı Seniha (Seniye) Sultan ile 1876’da evlenerek “Damat” unvanını aldı. Bahriye Mektebi’nden yetişti, çeşitli askerî kademelerde ilerleyerek müşir (mareşal) rütbesine yükseldi; kısa süreyle Bahriye Nazırlığı (Donanma Bakanlığı) ve saray danışmanlığı yaptı. Sultan II. Abdülhamid devrinde mutlakiyete karşı liberal-meşrutiyetçi çevrelere yakın durduğu gerekçesiyle etkisizleştirildi, bir dönem göz hapsinde tutuldu. Paşa, özellikle siyasî ıslahat düşünceleriyle tanınan iki oğlundan Prens Sabahattin (Mehmed Sabahaddin Bey) sayesinde Jön Türk hareketinin fikrî arka planında da anılır. 1903’te Yeşilköy’deki (Ayastefanos) köşkünde vefat etti.
Eyüpsultan, İstanbul
Yapım Yılı: 19. yüzyıl
Kim Yaptırdı: Mahmut Celalettin Paşa
Mimarı: Bilinmiyor
Öne Çıkan Özellikleri:
- Her iki bölüm de kare planlı ve kubbe ile örtülüdür.
- Cepheler tamamen mermer kaplıdır; yuvarlak kemerli pencereler ve belirgin kilit taşları 19. yüzyıl Ampir üslubunu yansıtır.
- Giriş cephesi, ana duvar hattının biraz gerisine çekilmiş olup sade bir kapı açıklığına sahiptir.
- İç mekanda Prens Sabahattin, Mahmut Celalettin Paşa ve aile üyelerine ait sandukalar yer alır; Prens Sabahattin sandukası türbeye adını vermiştir.