Şeyhülislam Sunullah Efendi Tomb
SESLİ ANLATIM:
TÜRBEDEKİ KİŞİ:
Şeyhülislam Sunullah Efendi
TÜRBE KONUMU:
Fatih, İstanbul
ÜNVANI:
Şeyhülislam
DOĞUMU / ÖLÜMÜ:
1553 - 1612
Kişi Hakkında:
- 1553 yılında İstanbul’da doğdu. Kanuni Sultan Süleyman devri kazaskerlerinden İskilipli Molla Cafer Çelebi’nin oğludur.
- Babasından ve Zenbillizâde Fudayl Çelebi’den ders aldıktan sonra amcazadesi olan Ebüssuûd Efendi’ye intisap ederek 1569 ona mülâzım oldu. Ardından müderrislik görevine başladı. Çeşitli medreselerde görev yaptı.
- Kasımpaşa Kulaksız Mezarlığı’nda yahudilerin gürültü yaparak müslümanları rahatsız etmeleri üzerine III. Murad’ın 1585 tarihli fermanıyla açılan tahkikatı, Galata kadısı ve Beyazıt mütevellisiyle birlikte yürüttü. Sun‘ullah Efendi bundan sonra geleneğe uygun biçimde kadılık mesleğine geçti.
- Bursa’da çıkan büyük bir yangın üzerine Ebüssuûdzâde Mustafa Efendi’nin yerine 1590 yılında Bursa kadılığına tayin edildi. Ardından süratle ilerleyerek 1591 Edirne ve 1592 İstanbul kadılığına getirildi. Aynı yıl içinde Anadolu kazaskeri, Rumeli kazaskeri oldu. III. Mehmed’in cülûsunda padişaha biat eden erkân arasında Rumeli kazaskeri olarak yer aldı.
- Cülûsu müteakip yapılan görev değişiklikleri sırasında azledildi, ancak emekli ücretinden başka hil‘at giydirilerek gönlü alındı. İlmiye mesleğindeki kademeleri tamamladıktan sonra Hoca Sâdeddin Efendi’nin vefatı üzerine 1599’da şeyhülislâm oldu. Birkaç kez şeyhülislâmlığa getirildi ve azledildi; bu süreçte saraydaki güç mücadelelerinde etkili oldu. Sadrazamlarla çekişmeler yaşadı, bazen yeniçerilerle sipahiler arasındaki çatışmalarda taraf oldu. 1612’de vefat etti
Türbe Hakkında:
Yapım Yılı: 17. yüzyıl
Kim Yaptırdı: Bilinmiyor
Mimarı: Bilinmiyor
Öne Çıkan Özellikleri:
- Türbe klasik Osmanlı türbe mimarisinde sıkça görülen sekizgen planlıdır. Üstü merkezi bir kubbe ile örtülüdür.
- Dış cephe düzgün kesme taşla örülmüş olmakla birlikte, zamanla aşınmalar ve yüzey bozulmaları gözlemlenmektedir. Cephelerdeki taş işçiliği genel olarak sadedir.
- Türbenin cephesinde, dikdörtgen formlu, demir parmaklıklı, sivri kemerle taçlandırılmış pencereler vardır. Pencerelerin üst kısmında dairesel, geometrik delikli açıklıklar (kuzguncuk pencereler) bulunur.
- Türbe, cami avlusunda çevresi duvar ve ferforje korkulukla çevrilidir. Bahçe içinde ağaç ve bitki örtüsü mevcuttur.
- Dışarıdan kurşun kaplı kubbe oldukça belirgindir ve klasik dönemin sade kubbe tasarımını yansıtır.