Kuyucu Murad Paşa Tomb
Kuyucu Murad Paşa
Doğumu/Ölümü: Bilinmiyor - 1611
Ünvanı: Sadrazam
Hakkında: Hırvat asıllı olup devşirme sistemiyle saraya alınarak Enderun'da yetişmiştir. Sadık, cesur ve devletine bağlı bir devlet adamı olarak tanınır. İran savaşı sırasında esir düşmüşse de kaçmayı başarmış ve İstanbul’a dönmüştür. Yemen, Kıbrıs, Karaman, Diyarbakır ve Rumeli beylerbeyiliklerinde bulunmuş, 1606 yılında sadrazamlık görevine getirilmiştir. Celali isyanlarını bastırmak için sert tedbirler almış ve öldürdüğü kişileri kuyuya gömdürtmüş, bu nedenle "Kuyucu" lakabını almıştır. 1611 yılında Diyarbakır'da vefat etmiş ve İstanbul'a getirilerek Vezneciler'deki türbesine defnedilmiştir.
Abaza Mehmed Paşa
Doğumu/Ölümü: 1576-1634
Ünvanı: Sadrazam
Hakkında: Abaza asıllı, köle kökenli bir Osmanlı devlet adamı, vezir, vali, kumandan ve Celali isyanı lideridir. Kariyerine Halep Valisi Canbolatoğlu Ali Paşa’nın hazinedarı olarak başlamış, Canbolatoğlu’nun isyanında Osmanlı’ya karşı savaşırken esir düşüp affedilerek Osmanlı hizmetine girmiştir. Damat Halil Paşa’nın himayesinde kaptan-ı deryalık, silahtarlık, Halep, Maraş ve Erzurum beylerbeyliği görevlerinde bulunmuştur. Erzurum’da yeniçerilere karşı halkın şikâyetleri üzerine 1624’te yeniçerileri katlederek isyan etmiş, Sivas, Ankara ve Bursa’yı kuşatmış fakat başarılı olamayınca Erzurum’u isyan merkezi haline getirmiştir. Damat Halil Paşa ve Hüsrev Paşa kumandasındaki Osmanlı ordularına direnmiş ancak 1628’de Erzurum düşmüş, İstanbul’a götürülüp affedilmiş ve Bosna beylerbeyi yapılmıştır. IV. Murat döneminde Lehistan Seferi’nde başarılı olmuş, padişahın yakın çevresine girmiş ancak bir anlaşmazlıkta rüşvet aldığı gerekçesiyle 1634’te idam edilmiştir. Cesur, giyimiyle dikkat çeken, halk arasında sevilen ama Osmanlı kaynaklarında hem övülen hem de zulümle suçlanan tartışmalı bir kişiliktir.
Fatih, İstanbul
Yapım Yılı: 1611
Kim Yaptırdı: Kuyucu Murad Paşa
Mimarı: Bilinmiyor
Öne Çıkan Özellikleri:
- Kare planlı ve düzgün kesme taştan inşa edilmiştir.
- Mukarnas başlıklı sütunların taşıdığı revakta yuvarlak kemerler ve madalyonlar işlenmiştir.
- Altlı üstlü iki sıra halindeki pencerelerle aydınlatılan türbede alt sıra pencereler mermer söveli demir parmaklıklı, üst sıra pencereler ise sivri kemer içinde alçı şebekelidir.
- İç mekan sade olup, bezeme elemanına rastlanmamaktadır.
- Türbeye güney cephesindeki revaklı bir kapıdan girilmektedir. Buradaki revakın üzerine “Allah’ın selamı üzerinize olsun, iyi insanlar olduğunuz için Cennete girin ve orada kalın” anlamında bir yazı yazılmıştır. Ayrıca kapının üzerinde celi-sülüs yazı ile mermer zemine Zümer suresinin 73. ayeti yazılmıştır
- Türbede Kuyucu Murad Paşa’nın yanı sıra Cağaloğlu Sinan Paşazâde Mahmud Paşa ve Abaza Mehmed Paşa’nın mezarları da bulunmaktadır.
- Türbe, Kuyucu Murat Paşa tarafından yaptırılan külliyenin bir parçasıdır ve külliye medrese, dershane, mescit, türbe, sebil, sıbyan mektebi ve dükkanlardan oluşmaktadır.